Teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. 1 daarvan is te hard, te langdurig of het poetsen met een verkeerde poetstechniek.
Nummer 2 is ontstoken tandvlees. Bij ontstoken tandvlees wordt op den duur het kaakbot aangetast met als gevolg dat het kaakbot zich terug trekt en het tandvlees vanzelf meegaat.

Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder teruggetrokken tandvlees is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. Vooral bij het drinken van koude en/of warme dranken of het inademen van koude lucht kunt u deze gevoeligheid/ pijn ervaren. Deze gevoeligheid ontstaat doordat het tandbeen ( dentine) waaruit de tandhalzen bestaat, bloot komt te liggen. In het tandbeen bevinden zich veel kleine kanaaltjes, die in de richting van de tandzenuw lopen. Deze kanaaltjes zijn gevuld met vloeistof.

Door het eten en/ of drinken van koude, warme, zoete of zure etenswaren of dranken komt de vloeistof in beweging en drukt tegen de zenuw, waardoor deze geprikkeld wordt. Dit zorgt dan voor een onaangenaam gevoel of een korte, scherpe steek. De gevoeligheid kan, afhankelijk van de oorzaak, vanzelf weer verdwijnen. Verdwijnt de gevoeligheid niet….

vraag dan de mondhygiënist van de Mondhygiënepraktijk om advies.