Ontstoken tandvlees 

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en omsluit stevig de tanden en kiezen. Het bloedt echter bij het poetsen. Ontstoken tandvlees vertoont vaak een rode kleur, zwelling en bloeding bij aanraking tijdens het poetsen of soms zelfs bij eten. Ook een slechte adem of een vieze smaak kunnen wijzen op ontstoken tandvlees. Opmerkelijk is dat ontstoken tandvlees meestal geen pijn veroorzaakt, wat het gevaarlijk kan maken. Bloedingen zijn echter het eerste teken dat er iets mis is.

De oorzaak van ontstoken tandvlees is bacteriën in tandplak, een zacht, kleverig laagje (witgeel van kleur) bestaande uit bacteriën, speekseleiwitten en voedselresten op tanden en kiezen. Als tandplak te lang op tanden en kiezen blijft zitten, raakt het tandvlees ontstoken. Tussen tanden, kiezen en tandvlees bevindt zich een smalle, ondiepe ruimte, de ‘pocket’, die bij gezond tandvlees 1 tot 3 mm diep is. Tandplak vormt zich eerst langs de tandvleesrand en kan zich dan uitbreiden onder het tandvlees in de pocket. Als tandplak te lang blijft zitten, verhardt het tot tandsteen, wat je zelf niet meer kunt verwijderen.

De gevolgen…

Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot (de fundamenten) waarin tanden en kiezen met hun wortels verankerd zijn. Het tandvlees rondom de tanden en kiezen wordt minder stevig en gaat losser zitten. Tandplak breidt zich uit in de ruimte (pocket), waardoor het ook onder het tandvlees ontstoken raakt. Het verlies van steun voor tanden en kiezen maakt de pocket dieper en de ontsteking breidt zich verder uit. Zonder behandeling kunnen tanden en kiezen los komen te staan, en het verdwenen kaakbot groeit niet terug.

Ontstoken, en nu?

Ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. De mondhygiënist speelt hierbij een belangrijke rol en is de aangewezen persoon om dit probleem samen met jou aan te pakken. Aangezien ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door tandplak, is een goede mondhygiëne essentieel. Dus als je ontstoken, bloedend tandvlees hebt, is het verstandig om een mondhygiënist te raadplegen voor het juiste advies en behandeling.