Ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Het bloedt bij het tandenpoetsen. Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, gezwollen en bloedt bij aanraking tijdens het poetsen of soms ook bij het eten. Ook een slechte adem of een onaangename smaak kunnen een aanwijzing zijn voor ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft in de meeste gevallen geen pijn, wat verraderlijk is. Het bloeden van het tandvlees, is wel het eerste teken dat er iets aan de hand is.

Het ontstaan van ontstoken tandvlees:

Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Tandplak is een zacht, kleverig laagje ( wit gelig van kleur) van bacteriën, speekseleiwitten en voedselresten op tanden en kiezen. Als je bacteriën ( tandplak) te lang op tanden en kiezen laat zitten zal het tandvlees ontstoken raken. Tussen de tanden, kiezen en het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte. Deze ruimte (pocket) is bij gezond tandvlees 1 tot 3mm diep. Tandplak vormt zich het eerste langs de tandvleesrand en kan dan verder uitbereiden onder het tandvlees in de pocket. Tandplak, wat te lang op tanden en kiezen zit, wordt op den duur tandsteen. Tandsteen is hard geworden ( verkalkte) tandplak. Dit kun je zelf niet meer wegpoetsen.

Gevolgen…

Als je niets aan ontstoken tandvlees doet, kan de ontsteking zich gaan uitbereiden richting het kaakbot ( de fundatie), waar de tanden en kiezen met hun wortels in staan. Het tandvlees rondom de tanden en kiezen wordt minder stevig en gaat losser zitten. In de ruimte (pocket) gaat de tandplak zich uitbereiden, waardoor het ook verder onder het tandvlees ontstoken raakt.
Het houvast van tanden en kiezen verdwijnt, hierdoor wordt de ruimte ( pocket) dieper en zo gaat de ontsteking steeds verder. Bij geen behandeling kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Het kaakbot dat verdwenen is, komt niet meer terug.

Ontstoken en nu?

Ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. De mondhygiënist speelt hierbij een belangrijke rol en is de aangewezen persoon om dit probleem samen met u aan te pakken. Omdat ontstoken tandvlees veroorzaakt wordt door tandplak is een goede mondhygiëne essentieel.
Ga met ontstoken, bloedend tandvlees dus naar de mondhygiënist om erger te voorkomen, negeer dit signaal niet.
Preventief de mondhygiënist te bezoeken is nog steeds het beste.

“Prevention over cure!”